חומרת אור זרוע וכרתי ופלתי לבני ספרד

שאלה:

שלום וברכה

רוצה לדעת איך נוהגים הספרדים בעונת אור זרוע, לחוש בעונה בינונית בלבד או גם בעונת החודש והפלגה? ובכן בחומרת כרתי ופלתי?

יישר כח

תשובה:

לדעת הגר"ע יוסף זצ"ל בטהרת הבית סי' ב, ספרדים לא חוששים לא לכרתי ופלתי ולא לחוות דעת [יום 31] ואף לא לעונת אור זרוע, באף אחת מהווסתות. גם בספר אפיקי מים של הרב משה פנירי עמ' רנז מסכם שהספרדים לא נהגו לחשוש לכרתי ופלתי, ומשום שהשו"ע נקט בפשיטות לא כך והאחרונים חלקו על חומרתו.

אמנם לגבי עונת אור זרוע, ראה בן איש חי פ' צו סעי' א שחשש לדבריו, ובפרט בזמנינו שהדורות חלושים והוסתות אינן חשקות כמו בימי קדם, וכן הובא בס' ברית כהונה יו"ד נ יח ממנהג ג'רבא. הגרב"צ אבא שאול חילק בענין זה בין וסת קבוע שאז יש לחשוש יותר לוסת שאינו קבוע שבזה יש להקל. לחוששים לכך אין חילוק בין סוגי הוסתות [ואדרבה מדברי הגרב"צ הנ"ל מבואר שבעונה בינונית לא חשש].

בסיכום הדברים, לעונת אור זרוע ראוי לחשוש לכרתי ופלתי אין צורך לבני ספרד.

בהצלחה ויום נעים.