גדרים באירוסין

שאלה:

שלום הרב!
רציתי לדעת מה בדיוק הענין בכל ה"גדרים" שאנשים עושים בזמן האירוסין? מה עומד מאחורי זה?
תודה רבה!!

תשובה:

שלום רב,

הגדרים הם ברורים כדי שלא יגיע לידי מכשול. הרי ראינו שחז"ל עושים הרבה דברים כדי שלא נגיע לידי מכשול. נכון, אנו לא חז"ל ואין אנו יוכלים לתקן תקנות וגזירות חדשות. אבל חז"ל אינם יכולים להכנס לכל סיטואציה. וכל אדם בר דעת מבין שעליו לגדור את עצמו בסיטואציות מסויימות כדי שלא יגיע לידי מכשול. זה פשטו וברור. דרך אגב, בזמנם נהגו כל הנדות לטבול ולאחר האירוסין היא כבר היתה מקודשת לו. כלומר, הסיטואציה שנוצרה לאחר האירוסין של חז"ל למקרה שמגיעים לידי מכשול לכל היותר הוא כלה בלא ברכה. אבל היום מדובר בפנויה נדה שאפילו הקירוב הוא איסור דאורייתא להרבה שיטות.