תכנית "חיסכון לכל ילד", אם חייבים להשקיע במסלול ע"פ הלכה

שלום לרבנים, לאחרונה פורסמה תכנית "חיסכון לכל ילד" של הביטוח הלאומי וההורים אמורים לבחור בין מסלולי השקעה שונים- קופות גמל או בנק וכד'. יש שם אופציה למסלול "הלכה" האם חובה גמורה לבחור באופציה זו או שהוא חומרא ומדוע.

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

עצם השאלה אם מותר להשקיע בקרן שיש איסורי ריבית ושבת, איננה פשוטה. ודאי שזה לא בגדר של חומרא, אלא אדרבה רוב הפוסקים סוברים לאיסור.

לגבי החסכון לילד, אם הילד משאיר את הכסף בתוכנית לאחר שהגיע לגיל 18 כדי למשוך אותו לאחר מכן, הרי זה דומה בוודאות להשקעה בקרן שלא על פי דין. אם הוא ימשוך את הכסף מיד, יש מגדולי הדיינים שסוברים שאף בתקופה שלפני גיל 18 הרי זה דומה לאחד שמשקיע מעצמו ויש סוברים שאינו דומה ואינו עובר בשום איסור.