בניה מעל גינה פרטית או מעל סוכה

בס"ד
שלום,
1. אני גר בקומת קרקע ויש לי חצר פרטית שלי בטאבו לשכן מעלי ישנה מרפסת קטנה מעל החצר שלי והוא רוצה להגדיל אותה ולעשות עוד חדר מעלי האם הוא רשאי? אני סגרתי את השטח בחצר בבניה קלה והוא רוצה לבנות מעל.
2. האם מישהו מהשכנים בבנין יכול להוציא מרפסת מעל גינה פרטית שלי שכמובן משמשת לי לסוכה?

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

  1. אינני יודע למה כוונתך 'בניה קלה', אם מדובר באלומיניום בעלות של עשרות אלפי שקלים, הרי זה מראה שאינך מתכנן לחזור ולהשתמש בחצר כחצר פתוחה וממילא איבדת את הזכות שהאוויר מלמעלה חייב להיות פתוח ואינך יכול למנוע מהשכנים להוריד את הבניה הקלה ולחזור ולבנות בניה רגילה כבכל חצר משותפת. אם מדובר בניה ארעית בעלות מינימאלית, עדיין קיימת זכותך לחזור ולפתוח את החצר, אם יש לך תכנית כזאת. אם אין לך תכנית לחזור ולפתוח אי פעם את החצר, אתה חייב לתת לשכנים לבנות בחצר.
  2. בשטח שהיית נוהג לבנות סוכה כל שנה, אתה רשאי למנוע מהשכנים מלעשות כל דבר שיפסול חלק מהסוכה.

מקורות:

האויר שסביב הבניין המשותף אינו בבעלות בעל החצר אלא רכוש משותף. אין לבעל החצר אלא שעבוד על האוויר שלא יבנו שם בצורה שייפגע היעוד של החצר. ככל שבעל החצר בנה בצורה שנראה שמוכן לוותר לצמיתות על האוויר הפתוח, הרי זה כמחילה על השעבוד שיש לו על האוויר וכדין בעל חלון שסתם את החלון ופרץ פצימיו. עיין שו"ע חו"מ סי' קנד.