משחק בבוץ בשבת לילד קטן

בס"ד,
משחק בבוץ לילד בשבת קודש :
האם מותר ביום השבת לילד קטן בגיל 4 לשחק בבוץ כלומר לקחת חול ולשפוך עליו מים ?
ומה הדין לאדם מבוגר , האם יכול לומר לילד קטן לשפוך מים ע"ג החול "ולעשות ממנו עוגה " ?

תשובה:

שלום רב

משחק בבוץ כרוך בשני איסורי תורה: לישה [שאינה דוקא בדברי מאכל, שהרי במשכן היתה בסממנים, ראה רש"י שבת עג א], ובונה, כך שודאי אין מקום לתת לילד לשחק בבוץ בשבת, ואף אם הבן לא הגיע לחינוך יש מצוה של שביתת בנו.

ואף שכאשר הוא עושה מעצמו ולהנאתו הקלו בזה באופנים מסוימים, ודאי זה לא ההרגל הראוי בשבת, ויש להמנע מכך מכל וכל, בפרט שמדובר במשחק בעלמא.

באופן כללי מאוד חשוב להחדיר בילדים את הזהירות בשמירת השבת, שיהיה מוטמע בהם הענין הזה ממש מינקות.

מקורות:

ראה רש”י שמות כ פסוק י בשם המכילתא, שנראה מדבריו שהאב עובר בכך באיסור דאורייתא, וכן נראה ברשב”א בשבת קנג ע”ב ובמאירי שם. כמו כן, גם בקטן שאינו בנו יש איסור “ספיה”, כלומר אסור לתת לקטן חפץ שיעשה בו איסור או לצוות עליו לעשות איסור בשבת. כמו כן, גם כאשר הקטן עושה מעצמו מלאכה בשבת יש למונעו מכך מהטעם הנ”ל. וראה בהרחבה בדינים אלו בס’ ארחות שבת פרק כד.

וראה עוד כאן.