ללמוד עד מאוחר ולהפסיד תפילה במנין

שלום כבוד הרב יש לי שאלה
אם יש שתי אנשים
שתיהם צריכים לקום ב5 בבוקר כדי להספיק להגיע לתפילה ובשעה 9 שתיהם צריכים ללכת לישון
אחד מהם הולך לישון ב9 וב5 בבוקר הצליח לקום בבוקר לתפילה
השני נשאר עוד שעה אחת או שעתיים יותר והכניס את עצמו לספק מסויים שלא יצליח לקום בבוקר,ובאמת בבוקר לא קם לתפילה ובסוף התפלל שחרית ביחיד כי פספס מניין.
מי מן השתיים יצא יותר מורווח זה שהלך לישון מוקדם ולא למד שעה שעתיים יותר מחברו
או זה שלמד שעה שעתיים ופספס מניין בדיעבד כי אומרים שתלמוד תורה כנגד כולם

תשובה:

שלום רב

בהנחה שאכן צריך לישון כל כך הרבה… ברור שצדק מי שהלך לישון בזמן, אמנם נאמר תלמוד תורה כנגד כולם, אבל כנגד זה יש לנו כלל שכל מצוה שאי אפשר לעשותה על ידי אחרים מפסיקים מהלימוד לצורך קיומה, ומשום שגדול תלמוד המביא לידי מעשה. אין הגיון להשאר ללמוד שלחן ערוך סי' צ שם מבואר כמה צריך להשתדל להתפלל במנין, ומחמת הלימוד הזה לא לקום לתפילה… אני כמובן מקצין כדי לחדד אבל זו ההלכה.

בהצלחה רבה ושיתקבלו התפילות!