תרומה שהתערבבה בפירות – האם ניתן להשאל עליה?

לכבוד מרנן ורבנן שלום רב,

נתבקשתי לשאול ע"י חבר – חברי הפריש תרומות ומעשרות מעץ הלימונים שבביתו. הוא הפריש את אחד הלימונים הצידה ועשאהו תרומה גדולה ותרומת מעשר בברכה כדת וכדין! אך משום מה, הוא לא שם את הלימון הנ"ל (שהופרש כתרומה גדולה וכתרומת מעשר) בתוך שקית ניילון, כהרגלו במעשרות. אחר ההפרשה הוא הלך לחדר אחר שבביתו לכמה רגעים וכשחזר הוא לא מצא את הלימון המופרש!? והוא כעת מסופק – האם הלימון התגלגל וחזר להערבב ביחד עם כל שאר הלימונים, או האם אחד מבני הבית או מישהו פשוט לקח את הלימון המופרש הנ"ל מן השולחן!?

יורו לנו רבותינו – מה עושים במצב שכזה?
האם מפרישים לימון אחד מהכמות ומחילים עליו את התרומות הנ"ל מחדש ובכך הותרו שאר הלימונים? או האם נאסרו כל הלימונים מספק?

תודה ובברכה,
תשובה:

שלום רב

מה שעושים באופן זה הוא להשאל על ההפרשה – התרת נדרים, על ידי כך הפירות כולם חוזרים להיות טבל ומפרישים מהם שנית תרומות ומעשרות.

הפתח יהיה שאילו היה יודע שכך יקרה לא היה מפריש.

מקורות:

ראה רמב"ם תרומות פ"ד הי"ז. בפוסקים דנו רבות אם השאלה מועילה רק לגבי התרומה או גם לגבי המעשר ראה בית יצחק יו"ד סי' קלח ומעדני ארץ תרומות שם, אבל אין לכך נפק"מ כיון שמותר לאכול את הפירות, ובלאו הכי פודים ומחללים וכו', כל האיסור הוא רק בתרומה שבלאו הכי מועילה לה שאלה לכל הדעות.

אגב, אם כבר נתנו את התרומה לכהן או שכבר אכלו את המאכל, לא ניתן להשאל.