מה שורש האיסור של הסתכלות בנשים

שלום כבוד הרבנים

רציתי לשאול האם יש פוסקים שסוברים שהאיסור להסתכל על נשים הוא מדרבנן?

תשובה:

שלום רב,

יש פוסקים כאלה, אבל הכרעת הפוסקים שאם הוא מסתכל ונהנה הוא עובר על איסור דאורייתא.

הרבה אחרונים פסקו כדעת הסוברים שהמסתכל בנשים עובר על איסור דאורייתא. והם הלבוש והערוך השלחן באבהע”ז סי’ כא ס”א והפמ”ג סי’ עה משב”ז ס”ק א והחיי אדם כלל ד הלכה ד והמשנה ברורה שם סק”ז. אמנם בפמ”ג והחיי אדם שם סוברים שמן התורה עובר רק אם נהנה מהסתכלותו וכ”כ המ”כ וז”ל לכו”ע המסתכל באשה אפילו באצבע קטנה כיון שמסתכל בה ליהנות עובר בלאו דלא תתורו וכו’ עכ”ל. בעיקר דין זה, ראה רבינו יונה אות יח וספר החינוך שסברו שהוא איסור דאורייתא, ולעומתם ביראים סי’ רלג שסבר שהוא מדרבנן, והסמ”ק סי’ ל שסבר שהאיסור מהתורה רק כשמסתכל לשם זנות.