פיצויים ללא נזק על הפרת זכויות יוצרים באינטרנט

שלום וברכה,

קיבלתי מכתב בגין הפרת זכויות יוצרים באינטרנט. המכתב נשלח ע"י סוכנות צילום שמייצגת צלמים מרחבי הארץ ולטענתם פרסמתי תמונה באתר אינטרנט ללא רשותם וללא מתן קרדיט. אי לכך הם מעוניינים בפיצוי של 40,000 שקלים כיון שעל פי חוק יש ביכלתם לתבוע עד 100,000 שקלים ללא הוכחת נזק.

השאלות הן:
1. האם אכן על פי ההלכה אני אמור לשלם ואם כן האם סכום כזה גבוה?
2. במקרה ואכן אני מחוייב בתשלום, יש בעיה. כל ניסיון להתפשר איתם בלתי אפשרי בפחות מסכום זה, יש בידי אופציה להתחמק לחלוטין או לשלם הכל. מה ההלכה אומרת בכזה מקרה?

תשובה:

שלום רב,

1. על פי הלכה, אין חובה לשלם פיצויים על הפרת זכויות יוצרים. כל שניתן לתבוע הוא השתתפות בהוצאות במקרה שהמפר את הזכויות נהנה או הפיק רווחים מכך. החוק בעבר היה שבית משפט יכול לחייב פיצויים ללא הוכחת נזק בסכום שבין 10,000 ש"ח ל-20,000 ש"ח. לאחר מכן שונה החוק והפיצוי הוא בין 0 ל-100,000 ש"ח. כלומר הרצפה בוטלה והתקרה הועלתה, תוך מתן שיקול דעת רחב לשופט. גובה הפיצוי נמדד – בין השאר – לפי הנזק של בעל הזכויות ולפי הרווח שהמפר הפיק. במקרה שהמפר לא ידע ולא היה צריך לדעת שיש זכויות, אין פיצויים כלל.
קשה לומר שמצד 'דינא דמלכותא דינא' יש חובה הלכתית לשלם את הקנס, ובפרט כאשר גובה הפיצוי תלוי בשופט.

2. אם יש לך אפשרות להתחמק לגמרי, אתה רשאי לעשות זאת.