שטרות ישנים שלא ניתן להמיר שנותרו בגמ"ח

שלום רב,
מה עושים עם כסף ישן שכבר לא ניתן להמיר אותו לכסף חדש,
1. כשהוא נתרם בזמנו לגמ"ח?
2. כשהוא היה חלק מירושה שלא חולקה?

תודה!

תשובה:

שלום רב,

  1. אם זה לא שווה כלום, אין מה לעשות, ואם זה שווה משהו, זה שייך לגמ"ח. מעבר לזה אין צורך לעשות כלום.
  2. כנ"ל. יש לחלק את זה לפי השווי שזה שווה היום כמובן.

באופן עקרוני יש נידון בפוסקים האם שומר מחוייב לדאוג לכך שהכסף עליו הוא שומר לא יפסד באופן כזה (הנידון המורחב הוא האם שומר מחוייב למכור חמץ שהוא שומר עליו לגוי לפני פסח כדי שלא ייפסד ויהיה חמץ שעבר עליו הפסח). אולם אפילו אם יש מקום חייב את הרשלן שלא דאג לכך להמיר את השטרות בעוד מועד (אם זה אכן היה כך). בגמ"ח זה שונה, משום שזה ייחשב לממון שאין לו תובעים. ובכל אופן, לעולם לא ניתן יהיה לחייב את היורשים כשם שלא ניתן לחייב אותם על חובות (בע"פ של מורישהם) שמא המורישם כבר פרעו את החוב. (אלא שזה רק לתוספת הסבר. משום שנראה שגם ההורים לא היו חייבים לשלם לגמ"ח במקרה זה).