אכיפת פירות נכסי מלוג

בס"ד
לפני כשבועיים פורסם שבית הדין הרבני חייב בעל לשלם לאישתו את כתובתה בסכום אומדני של כ 70 אלף ש"ח.
האם בית הדין הרבני יכול לחייב את האישה במהלך הגירושין להחזיר לבעלה פירות נכסי מלוג שמנעה ממנו שהיו נשואים? ( שכ"ד מנכס בירושה ? כספים נזילים של חלקה בעיזבון ?)

תשובה:

שלום רב,

באופן עקרוני ודאי שפירות נכסי מלוג שייכים לבעל כפי שנפסק בשו"ע. לכן מן הסתם בית הדין מקזז את הסכומים הללו אם הם אכן קיימים. אולם יש לדעת שהסוגיה בפו המעשי קצת יותר מורכבת. בתי הדין הרבניים אינם יכולים לפסוק נגד חוק יחסי ממון הקובע באופן כללי שיש לחלק את כל הרכוש בשווה. לכן הם מודיעים למתדיינים שבית הדין יפסוק לפי חוק יחסי ממון. אולם לפעמים בשעה שדנים על הכתובה מאזנים מעט את השיקלול הכללי, ואם האישה קיבלה מחמת החוק מעבר למה שמגיע לה עפ"י דין, זה יקוזז עם הכתובה. כך נוהגים ברוב בתי הדין.