לקח בטעות מוצר שנשכח בקופה ואשתו השתמשה בו

הגעתי הביתה ומצאתי בשקיות 3 פלפל חריף ואשתי כבר השתמשה בזה כיון שלא ידעה שזה בטעות אצלנו.
יכול להיות שזה מלקוח שקנה ושילם ושכח את זה ליד הקופה ויכול להיות שזה של החנות.
מה עלי לעשות?

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

בעיקרון היית אמור להודיע לקופה הראשית שאם יגיע לקוח להתלונן ששכח פלפל חריף שיפנו אותו אליך, ולהחזיר למי שידע את הכמות ושעת הקנייה שלו תהיה בקירוב לשעת הקנייה שלך. היום זה כבר לא יעיל.

עליך לברר את מחיר הפלפלים בחנות, לשער את המשקל ולחשב כמה זה יוצא ולרשום בפנקס שכך וכך היה הסיפור ושאתה חייב סכום זה למי שאליהו הנביא יאמר שהוא היה בעל הפלפלים.

מקורות:

דין מכירת אבידה הוא בשו"ע חו"מ סי' רסז. במקרה זה האבידה עצמה כבר לא קיימת, עם זאת מסתבר שיש חיוב השבת אבידה על השווי, מאחר והתחייב כבר.

היה מקום לדון שיהיה חיוב לעשות צרכי רבים כדין גזל ואינו יודע למי גזל (שם סי' שסו), מאחר והשימוש בפלפלים לפני קנייתם היה גזל בשוגג. אבל, דעת הקצות בסי' כה סק"א שאין חיוב אונסים לגנב בשוגג. ועל אף שיש חולקים (עיין בהערות פיתוחי חושן שם), מכל מקום לעניין החיובים שאינם מעיקר הדין מסתבר שכולם מודים. גם אין חיוב להשיב לכל מי שהוא בכלל הספק (לדוגמא: החנות) לצאת ידי שמים (שם סי' שסה), מאחר וזה שגנב בשוגג גם לא היה אמור לדעת ממי גנב.