וויתור על האחריות

שאלה

הזמין  ארונות ושידות באחריות מנגר. בשלב מסוים ראה המזמין שיש צורך בתיקונים וחיזוקים  בשידות. בכל זאת החליט שאין צורך לקרוא לנגר ויכול לוותר על תיקונים אלה.

לאחר זמן חזר מהחלטתו זאת וביקש להזמין הנגר לתקן כמתחייב מאחריותו. שאלתו האם יש בכך מחילה, ומשכך אין זכותו לתבוע את הנגר לתקן.

תשובה

ראשית, יש לדון אם ויתור זה הוא סופי או שמא לא רצה לטרוח להזמין הנגר.

שנית, גם אם ברור שזו החלטה סופית יש לדון במחלוקת אם מחילה בלב הוי מחילה ולכן גם אם החלטתו זו הייתה סופית זה תלוי במחלוקת וכתב הקצות סימן יב דמועלת רק אם המחילה בלבו ובלב כל אדם.

שלישית, יתכן שבנידון זה שאי תיקון יגרום לקלקול נוסף כמאמר החכם "בעצלתיים ימך  המקרה". הרי שעל קלקול עתידי לא מחל ולפיכך חיוב האחריות לא פקע במה שוויתר על קלקולו הקודם. במה שמונח בו קלקול עתידי. ולסיכום לצאת ידי ספק הוצע לו לנסח את הזמנתו לנגר בלשון זו. חשבתי לוותר לך על התיקון, אולם נראה לי שלא אוכל ולפיכך הנני מזמינך, שבלשון זה  כלול גם אם היה ויתור, ובאופן זה אם הנגר מוכן לבוא שנותן לו הגם שאין מגיעו.

הרבנים המשבים  הרה"ג ר' אברהם דרברמדיקר שליט"א , הרה"ג ר' גבריאל לוברבום שליט"א  ,הרב שלמה פרץ