הכשרת מחבת מבשרי לפרווה

אם יש לי מחבת בשרית ואני רוצה להכשיר אותה להיות פרווה כך שיהיה ניתן להכין לאכול מה שבושל בה עם חלבי לכתחילה.
כיצד ניתן לעשות זאת? והאם יש הבדל בין סוגי מחבתות?

תשובה:

שלום רב

מחבת רגילה שאינה טפלון ניתן להכשיר על ידי הגעלה. מחבת טפלון, כיון שמשתמשים בה במעט מאוד שמן ראוי להחמיר שלא להכשיר אותה, כיון שהיא טעונה ליבון ולא ניתן לעשות זאת במחבת כזו, ויש שהקלו בזה במחבת שאינה בת יומה, ראה במקורות.

באופן כללי לא מומלץ להגעיל מחבת, כיון שלצורך ההגעלה הכלי חייב להיות נקי לחלוטין, ובמחבת מאוד קשה להגיע לנקיון כזה.

אם אתם ספרדים תוכלו לכתחילה לבשל פרווה במחבת בשרית שאינה בת יומה כדי להשתמש עם חלבי. אשכנזים נמנעים מכך לכתחילה. כמובן בדבר חריף כמו בצל גם ספרדים מחמירים.

מקורות:

ראה בשו”ת אגרות משה (אבה”ע חלק ד’ סוף סי’ ז’) שכתב שאפשר להגעיל כלים העשויים מטפלון. אולם במחבת כתבו כמה פוסקים ראה יסודי ישורון ו קנב, מבית לוי ח”א עמ’ לד, ואורחות הבית לגר”מ שטרנבוך עמ’ צ (וכן הביאו בשם הגרי”ש אלישיב זצ”ל), שמכיון שאין רגילים להשתמש בו עם הרבה שמן אין מועיל לזה הגעלה, וליבון אינו שייך בזה מכיון שהחומר יתקלקל על ידי האש, ומכיון שאין בזה הפסד מרובה אין מקום להקל בזה.