לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

גביית מכס על ידי גוי בשבת

שלום, בסימן רמד, סעיף ו,
שאלה א, המ"א כתב ממש לפני ס"ק י"ט " וגבי מטבע כ"כ הכל הוא של המלך ואינו מוכר לו אלא הורמנא בעלמא שיש להם מהמלך"
מזה הורמנא?
ומה כוונת המ"א פה?

שאלה ב: כתב המ"א ס"ק יט, " דינו כדין וכו: ומותר ליתן כסף לעכום לתקן לו מעות, כיון שאין כאן שמיעת קול שהוא של ישראל, ואין לחוש כיון דעכום עביד בשכרו"
איזה מלאכה בדיוק היו נוהגים לעשות בזמנם "תיקון מעות" אשמח אם הרב יסביר ? ומזה מכס בכלל לדין הנל.

תודה רבה רבה

תשובה:

שלום  רב

הורמנא של המלך הכוונה שיש לו זכיון לגבות עבור המלך מכס, או לייצר עבור המלך מטבעות, המטבעות אינן שלו, אלא שלו יש את הזכיון על היצור או על הגבייה, והוא מקבל אחוז מסויים מהתוצרת וכיוצא בזה

תיקון מעות כאמור זה יצור המעות, וכיון שאנשים לא מקשרים את המלאכה ליהודי, שהרי המטבעות של המלך והפועל שמייצר הוא גוי, אף אחד לא יודע על הזכיון, אין חשש כיון שהוא עושה בשכרו ועבור עצמו.