בושה וכלימה

שלום לרבנים למה כתוב בברכת מזון שלא נבוש בעולם הזה ולא נכלם הבא למה נבוש קאי על עולם הזה ונכלם על עולם הבא? תודה רבה!

תשובה:

שלום רב

המלבי"ם ביאיר אור מסביר שבושה זה מה שאדם מתבייש מעצמו, וכלימה זה מאחרים, אולי בדרך זו ניתן לפרש, שבעולם הזה אדם בעצם מתבייש מתוך כל מיני תובנות שהכניס לעצמו, ובעצם הבושה אינה נובעת מהסביבה אלא מהלך מחשבתו, אבל בעולם הבא זו היא הבושה האמיתית, שאינה תלויה בנו, בבחינת אוי לנו מיום הדין אוי לנו מיום התוכחה..