מוקצה / בשר בחלב / אמירה לגוי ביום טוב

שלום וברכה,
לשיטת הרב עובדיה זצ"ל:
1. האם ניתן לטלטל סירים בגמר שימושם בליל שבת כאשר יש בהם שאריות? האם מותר לשטוף אותם?
2. האם ניתן לקחת סיר ריק בשבת ולשים בו מאכלים על מנת לחמם על הפלטה בשבת? מדין מוקצה..
3.האם מציאת מעיל נחשבת לאבידה עם סימן? האם הבעלים התייאשו? האם ניתן להשתמש בו?
4.האם ניתן לאכול עם גבינה חביתה שהוכנה במחבת בשרי? האם נדרש להמתין 24 שעות בנט בר נט?
5. האם ניתן לפתוח ארון קודש שעל הדלת מוצמדת פלטה זוהרת חשמלית עם כיתוב של בריך שמה… שמחוברת לחשמל? האם זה בסיס לדבר האסור?
6. האם נדרש לקבל במנחה שלפני תענית שובבים?
7. האם יש הקלה באמירה לגוי ביום טוב?

תשובה:

שלום רב

מחמת ריבוי השאלות נענה בקצרה:

  1. כל עוד יש מאכל בסיר הוא כלל אינו מוקצה, כיון שהוא בטל למאכל, כדבריו הידועים של הרשב"א. לאחר מכן הכל תלוי בכללי היתר גרף של רעי, כיון שהסיר עם השאריות מפריע לאדם, מותר להוציאו למטבח.
  2. כלי שמלאכתו לאיסור מותר בשימוש לצורך גופו [לעצם הנושא של חימום על הפלטה, תלוי בדיני חזרה והשיטות השונות].
  3. תלוי אם יש סימן על המעיל…
  4. אם המחבת היה נקי, והוא בן יומו: למנהג בני אשכנז אסור ולמנהג בני ספרד מותר בדיעבד, אך לכתחילה אסור לטגנה שם כדי לאוכלה עם גבינה. אם אינו בן יומו, למנהג בני ספרד מותר לכתחילה, ולמנהג בני אשכנז רק בדיעבד. במחבת מצוי שהיא אינה נקייה לגמרי.
  5. ראה ארחות שבת ח"ב עמ' קנד שנסתפקו בזה אחרוני זמנינו אם הדלת נעשית בסיס או שהיא בטלה לארון הקודש.
  6. כן, יש לקבל במנחה כיון שאין ימים מוגדרים לתענית.
  7. באופן עקרוני אין הקלות למעט שבות דשבות לצורך שמחת יו"ט באופנים מסוימים, ראה כאן.