לגבות מחיר יקר מלקוח כדי להיפרע גניבה

אשה נכנסת וגונבת מחנות מוצר מסויים בעל החנות רואה ולא מעיר לא רוצה לביישה.
האם מותר לו כשבאה בפעם הבאה לחייב על מוצר מסויים מחיר יותר יקר כדי לגבות את מחיר המוצרים שנגנבו?
תודה,

תשובה:

שלום רב,

כן. מותר לגבות את מחיר המוצרים הגנובים בדרך זו.

על אף שיש בעיה מסוימת בדרך גביה זו, שהרי ייתכן שהגנבת תחזור בתשובה ותחזיר את הגניבה מבלי לדעת שכבר שילמה עליה. עם זאת, דרך זו עדיפה, בכדי שלא לבייש.

מקורות:

כל עוד שלא הוכח שהגניבה הוחזרה, ניתן להניח שלא הוחזרה. וזאת משום שלא מצוי שגנב יחזיר גניבה, עיין בית יוסף חו"מ סי' שסא סעיף ז בשם רבינו ירוחם.

בנוסף לכך, בהרבה מקרים, גם אין איסור להעלות את המחיר, אפילו לולא הגניבה.