עלייה לתורה בר מצוה – בצהריים

עלייה לתורה זה רק בשעות הבוקר או שאפשר בכל שעות היום?

תשובה:

שלום רב

עיקר התקנה לקרוא בתורה בשני וחמישי היתה בתפילת שחרית, אלא שנחלקו הדעות כאשר יש עשרה אנשים שלא שמעו קריאת התורה בבוקר או אפילו שישה, האם ניתן לקרוא לכבודם במנחה. הגר"ע יוסף האריך למעניתו להוכיח שתקנה זו היתה מיוחדת לבוקר ואין להשלימה בצהריים, ראה כאן מדבריו.

אולם בשו”ת גורן דוד או”ח סי’ ה הובא שהחתם סופר ותלמידיו היו בדרך ולא יכלו לשמוע קריאת התורה, ולכשהגיעו בעת מנחה לעיר קראו בתורה. וכך נהג המהר”י אסאד כמובא בתשובותיו יהודה יעלה או”ח סי’ נא, וע”ע תשובה מאהבה ח”א סי’ כח, שו”ת מהרש”ג ח”ב סי’ צב, שו”ת בצל החכמה ח”ד סי’ יז, שבט הלוי ח”ד סי’ טו, ונראה שרבים סמכו על מנהג זה. וע"ע שו”ת יביע אומר ח”ד סי’ יג.

הצטרף לדיון

תגובה 1