כרית חימום כימית וסטיקלייט בשבת

שלום רב
רציתי לשאול לגבי השימוש בשבת ב'כרית חימום' (שקית קטנה שע"י ניעור השקית נעשית פעולה כימית כלשהי והשקית מתחממת עד לחום ממוצע של 55מעלות ונשארת חמה למשך כ18 שעות, בשימוש בעיקר בצבא.)?
וכן, מה הדין בשבת לגבי 'סטיקלייט' (שפורפרת המכילה חומר מסויים ו אחרי כיפוף השפופרת נוצר אור למשך כמה שעות)?
תודה רבה!!

תשובה:

שלום רב

לגבי בישול בחומר כימי כעין זה ראה מה שכתבנו בהרחבה כאן.

לגבי הכרית והאור, משום בישול או הבערת אש אין כאן, אבל יתכן שיש כאן בעיה של "תיקון מנא" – עשיית כלי, שכן לא מדובר בנורה שניתן לכבות או להדליק, אלא בהפעלה של הכלי עד כילויו, לכן נראה שיש בזה בעיה של עשיית כלי או מכה בפטיש. כמו כן יש לחשוש בזה לאיסור מוליד, מצאתי כאן מאמר מעניין על הענין.