ברכה אחרונה על מה שנאכל לפני הסעודה

בס"ד,
פת פוטר פרפרת ואילו פרפרת לא פוטרת פת. הלכו לחתונה מהישיבה כדי לשמח את אחד הבחורים , והנה היה נראה שלא מגיעים להם דבר לאכול והיו רעבים, לכן לקחו צלחת קוסקוס ואכלו כדי לשבוע .
לאחר שרקדו ראו שהביאו להם גם לחמים , ועכשיו התעורר להם ספק מה לעשות, האם לברך ברכה אחרונה , מיד אחרי שסיימו את הקוסקוס או יחכו שמא יביאו לחם או שלא.

תשובה:

שלום רב

יש בענין זה כמה פרטים: אם מדובר בפירות שלא יאכל באמצע הסעודה, ברכת המזון אינה פוטרת ויש לברך בורא נפשות, אבל אם יאכל בסעודתו, כיון שפירות הוא דבר שמברכים עליו באמצע הסעודה, כבר האכילה הזו מצטרפת ואין צורך בבורא נפשות. אבל ירקות שלא מברכים עליהם באמצע סעודה, גם אם יאכל מהם גם בתוך הסעודה, יש לברך בורא נפשות על מה שאכל קודם. מיני מזונות נפטרים בברכת המזון.

מקורות:

ראה משנה ברורה סי’ קעו.