בישול נוכרי – הכלים

לכבוד הרב שליט"א

בת לאב נכרי ואמא יהודיה, הבת נשויה כבר והיא ובעלה כבר הפכו להיות שומרי מצוות.
הבת מאד מחוברת ריגשית לאב הביולוגי שלה ומתארחים אצלם בשבתות, ההורים קונים הכל כשר ואפילו החליפו כלים כדי לארח הזוג הם גם מקפידים שהאמא מדליקה את האש. הבעיה זה שהאב מבשל בבית והכלים בלועים בטעם בישול נוכרי. האם יש מקום להקל בגלל הכלים בבעלות הגוי? (זה מצב מאד עדין, האבא עלול לכעוס ולגרום ריחוק לדת אצל הזוג) איך שייך שיהודי אוכל אצל גוי אפילו אם אין בישול נוכרי, הכלים תמיד בלועים באיסור?

תשובה:

שלום רב

בשו"ע בסי' קיג סעי' טז הביא מחלוקת אם כלי שבישל בהם גוי נאסרים ולהלכה הכריע בזה השו"ע לחומרא, ולכן הכלים באלו אכן אסורים. בדיעבד גדול שחייבים לאכול וכו', אם הכלים אינם בני יומם וסתם כלים אינן בני יומם, המיקל לסמוך ולאכול כדי שלא לגרום לפירוד ומחלוקת יש לו על מה לסמוך, בצירוף דעת המקילים הנ"ל. אולם לעשות זאת כהנהגה קבועה לא נראה לי הגיוני, צריך למצוא דרך להסביר את הענין להורים. מה גם שקשה מאוד לסמוך שאכן המטבח כשר, ההורים הרי חשודים על אכילת דבר איסור ואינם נאמנים על כך על פי דין, ואכן קשה לי מאוד להאמין שכאשר יש בילבול בכלים ואוכלים חלבי בבשרי כשאתם לא נמצאים הם רצים להגעלת כלים… וכו' וכו'…

צריך להגיע למצב שאתם מביאים את האוכל, עשו מאמץ להגיע לכך.

בהצלחה רבה, ירבו כמותכם בישראל!