ממתי מתחילה האבלות?

שלום לרבנים

ממתי נוהגים דיני אבלות?
מלאחר סתימת הגולל או מאחרי שהלוויה יוצאת לדרך? והאם יש בה שיטות שונות?
ונשים שאינן יוצאות לבית הקברות, אלא חוזרות לבית. איך עליהן לנהוג?
ולגבי החלפת המנעלים, מתי עושים זאת?

תשובה:

שלום רב

צריך לדעת שיש בענין זה שני מצבים, יש מצב ל אנינות שגם בו יש דיני אבלות מסוימים, ויש מצב של אבלות שבעה. האונן אסור אף הוא ברחיצה וסיכה תספורת ותלמוד תורה, כמבואר בשו"ע יו"ד סי' שמא. אולם האבלות של השבעה מתחילה בסתימת הגולל, אז חולצים נעליים ומונים שבעה ימים. ראה שו"ע שם סי' שעה.