האם האבלים מנחמים אחד את השני?

שלום

כמה שאלות בענייני אבלות:

א. האם אבלים שיושבים שבעה (על אותו אדם, למשל בנים ובנות, אחים ואחיות) צריכים לנחם גם האחד את השני?
בין אם כולם יושבים באותו המקום, ובין אם חלק בבית הנפטר וחלק במקומות אחרים.
והאם מותר לאישה שיושבת שבעה בעצמה, ללכת לנחם את אחותה שגם אבלה, אך מאושפזת בבית חולים? או שעדיף להימנע מכך?
ב. כאשר גיסים יושבים שבעה, אך לא על אותו אדם. למשל, האחד יושב על אביו, והאחר יושב על אחיו, איך נוהגים לעניין ניחום אבלים?
ג. כשהשבעה מסתיימת בשבת בבוקר, איך נוהגים לגבי שבת, היכן האבלים צריכים לשהות בשבת? האם כל אחד יכול לחזור לביתו/לעירו לשבת, ו/או אפילו ליסוע במיוחד להתארח בשבת אצל הילדים בעיר אחרת?

תודה רבה

תשובה:

שלום רב

  1. בשאלתך זו דנו תלמידי חכמים ממש בנוגע לפרשת השבוע לא מזמן… כאשר באים אחי יוסף לאביהם לספר לו על "מות יוסף" נאמר "ויקומו כל בניו וכל בנותיו לנחמו", מכאן הוכיח האדמו"ר הבית ישראל מגור שגם האבלים מנחמים אחד את השני, שאם לא כן הרי גם הם אמורים להיות אבלים על אחיהם. השיב לו הגרש"ז אויערבך זצ"ל ששם אינו ניחום אמיתי, שהרי ידעו שלא מת… השיב לו הבית ישראל, שהם ודאי נהגו לפי כל כללי ניחום אבלים, שאם לא כן יחשוד יעקב שאינם אומרים אמת.. אולם לא נהגו ללכת לאבלים היושבים במקום אחר, שכן אסור לאבל לצאת מביתו במשך השבעה אלא לצורך מיוחד וגם אז עדיף בשעת לילה שאין עוברים שובים כל כך.
  2. יוכלו לנחם אחד את השני בטלפון, לא נהוג לבוא, כדי לא לצאת בפרהסיה כזו בימי השבעה וכנ"ל.
  3. קמים מהשבעה סמוך לשבת אחרי פלג המנחה, וכל אחד יכול לשוב לביתו, לא צריכים להיות יחד.