קדיש למי שאין לו בנים / תפילות בבית המת כשאין שם אבלים

לכבוד הרבנים הנכבדים,
1. אדם שנפטר ולו 2 בנות נשואות בלבד – מי אומר קדיש?
2. האם כשרק נשים יושבות שבעה – יש לקיים מניין בבית הנפטר או להתפלל כרגיל בבית כנסת?
תודה.

תשובה:

שלום רב

  1. במקרה כזה יש לשכור אדם שיאמר קדיש על הנפטר כל השנה כולה [או אם יש מבני המשפחה מי שיכול לומר עליו קדיש, כמו אחד החתנים אם אין לו הורים, וכיוצא בזה].
  2. מצוה להתפלל בבית הנפטר אפילו אם אין שם אבלים בכלל [וכגון שמת ערירי], זה עושה לו נחת רוח ועילוי נשמה, ראה רמ"א סי' שפד סעי' ג, והגה' רעק"א שם, וראה בדעת תורה שם שהנשמה אין לה ניחומים אלא בתפילות שמתפללים שם.

בשורות טובות.