לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

הנאה ממעשה שבת בשוגג

הנאה ממלאכת שבת.

1.שעועית שהתבשלה 20 דק' ולאחר מכן שמו את הסיר על הפלאטה כמה דקות לפני כניסת שבת.
אחרי שעה וחצי שהסיר מונח על הפלאטה פתחו את המכסה,והחזירו אותו.
האם בהשערה זה נחשב שליש בישול?
2.אמא שלי לא מודעת להלכות שבת כמו מוקצה, בורר ועוד הרבה דברים. יש לציין שגם אם אני ארצה ללמד אותה היא לא תרצה לקבל. מה שחשוב לי וגם בדקתי עם אמא שלי זה שלא יהיה איסור של בישול בשבת.
אם היא קונה ג'חנון לא אפוי (בדרך כלל היא קונה אפוי אז אין בעיה) היא שמה את הסיר לפני כניסת שבת ולא נוגעת בסיר. לאחרונה שמתי לב שלפני סעודת הלילה כשהיא באה להוריד תבשילים מוכנים, את הסיר של הג'חנון שהוא לא אפוי ואין מצב שהוא הגיע לשליש בישול (הסיר מונח קרוב לשעה וחצי על הפלטה) היא קירבה עוד 5 ס"מ לאמצע הפלטה. כמובן שלא אכלתי את הג'חנון. אני מרגיש שאמא שלי הוליכה אותי שולל.
לא הערתי לה וגם אין טעם להעיר לה כי היא לא תקשיב. יכול מאד להיות שבפעמים הקודמות אכלתי ג'חנון שנאפה בשבת. השאלה שלי מה הדין אם אדם נהנה ממלאכת שבת והוא בכלל לא מודע לכך כמו במקרה הנ"ל ? האם עבר על איסור ?

תודה לרב.

תשובה:

שלום רב

  1. לא כל כך הבנתי מה הנושא כאן של שליש בישול, אבל בכל מקרה אני מניח בזהירות שזה כבר היה מבושל כל צרכו.
  2. אני לא חושב שהיא הוליכה אותך שולל, היא עשתה זאת בשוגג, ולא היתה מודעת שגם קירוב בישול אסור בשבת. בכל מקרה עבירה דרבנן בשוגג נחלקו הפוסקים אם צריכה כפרה ראה כאן.

שיהיה בהצלחה רבה, כל הכבוד לך שאתה מצליח כך לשמור על עקרונותיך, ולדבוק בדרך התורה תוך שמירה קפדנית על כבודה של אמך!