קיבל צ'קים בשביל למסור לאדם אחר ועכשיו אינו זוכר איפה הם

שאלה:
ראובן שהה באנגליה, ומסרו לו צ'קים [מיוחדים הנפרטים רק בציי'נג'] למסור לשמעון בא"י.
ועבר הזמן וראובן אינו זוכר איפה הניח הצ'קים ומסתפק כי יכול להיות שהוא השתמש בהם בעצמו או שהניח אותם באיזה מקום. מצד שני שמעון חייב לראובן כסף כנגד אותו סכום. האם החוב בתוקפו.

ר' רוזנברג מלונדון

תשובה:
ראובן נחשב כשומר על מה שנתנו לו.
אלא שצ'קים אלו [מיוחדים הנפרטים רק בציי'נג'], יש להם דין שטרות ואין שמירה בשטרות [שו"ע סי' ש"א].
אלא שכאן לכאורה פשע בהם שהרי כל האומר איני יודע היכן הינחתי הוי כפשיעה [סי' רצ"א סעי' ז']. וכשפשע בשטרות ישנה מחלוקת בראשונים, ובפוסקים וי"א שחייב מדין מזיק ויש פוטרים [עי' ב' דיעות בסי' ש"א]. וא"כ השליח י"ל קים לי להיפטר מחיובו. [ואע"פ שלנתי' בסי' רצ"א סקי"ד יש לו דין מזיק ממש, עי' בשו"ת רעק"א תשובות החדשות סי' כ"א שלא ס"ל כן ואפ"ל קי"ל כדבריו].
אכן, כל זה מצד הפשיעה אבל מכיון שייתכן שנשתמש בהם, א"כ ייתכן שראובן כבר נפרע ממה ששמעון חייב לו, והוי א"י אם נפרעתי, ובשמא ושמא הוי פטור [ואפי' מלצי"ש כאן יש לפוטרו כשהמלוה הול"ל והלוה לא הול"ל, וכמ"ש בהגהות המעם לועז על המל"מ שהובא בקצות בסי' ע"ה].
ובלא"ה ייתכן לחייב את ראובן לצי"ש עפמ"ש הפת"ש בסי' ש"א לגבי לשמור ולא לחלק, ואמר הגר"נ נוסבוים דה"ה לגבי שטרות.

ר' יצחק ב. ור' אלחנן קזניק