העבירו צדקה לעני אחד ובסופו של דבר זה הגיע לעני אחר

בס"ד,
מעשה שהיה בארגון חסד בטבריא ת"ו, שמחלקים "סלי מזון" בערב שבת קודש לפנות בוקר כדי למנוע בושה מהמקבלים .
והנה בערב שבת האחרון , הונח הסל בפתח הבית , וככל הנראה נלקח ע"י אחד הדיירים בבנין ( דבר שהתברר לנו , אחרי שהבן של האלמנה עבר וראה את סל המצרכים בבית אחד הדיירים בבנין , שהוא גוי ) .
השאלה שלנו היא , האם קיימנו בכך מצוות צדקה, שהרי הסל בסופו של דבר הגיע לא ליד האלמנה שבקשנו , ומכל מקום הגיע ליהודי אחר ?

תשובה:

שלום רב,

לא הבנתי למי זה הגיע, אתה מציין שבן האלמנה ראה את סל המצרכים בבית אחד הדיירים שהוא גוי. כלומר, ככל הנראה הוא לקח את סל המצרכים. ובאופן זה ודאי שלא קיימתם מצוות צדקה. החובה לתת לגוי זה רק באופן שיש חשש לנזק ע"י זה. אבל אין זה צדקה. ואתה מסיים את השאלה שמכל מקום זה הגיע לידי יהודי אחר. אם כך, ודאי קיימתם מצוות צדקה. אלא שאם כוונתכם היתה לתת דווקא לאותה אלמנה ולא לאחרים. א"כ אחרים אינם יכולים לזכות בזה. שהרי אתם שליחים של התורמים לתת למי שאתם חפצים. ולמעשה יש בזה מחלוקת ראשונים (תוס' ורמב"ם) במקרה שהעני תפס ממון עניים מהבעלים האם הבעלים יכולים להוציא ממנו כדי לתת לעני שהם חפצים ביקרו, או שאין יכולים להוציא ממנו משום שזה רק טובת הנאה שאינה נחשבת ל"ממון".