לקחת אוכל שנשאר באירועים

שלום וברכה,
פעמים שנקלעתי לאירוע כגון ברית מילה, סיום מסכת וכדו' וראיתי שלוקחים מאותו אירוע אוכל ושמים בתיק שיהיה ליום אחר, כמובן שמדובר באוכל שגם ככה ייזרק או יינתן לעניים ולא במקרה שאם ניקח לא יישאר. רציתי לדעת האם זה מותר או לא.
תודה רבה ויישר כח גדול.

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

אם ידוע במאת האחוזים שאוכל זה ייזרק, מותר לקחת. אבל, אם יש ספק קל שמא עוד יגיעו אורחים, או שמא בעל השמחה ייקח את השאריות לביתו, אסור לקחת ללא רשות מפורשת. במידה וייתכן שהשאריות יימסרו למשפחות נצרכות, יש צורך שאף אתם באותה רמה של עניות כמו המשפחות המקבלות אוכל ששאריות של שמחות.

מקורות:

הפוסקים דנים אם מותר למוזמן להעביר את מנתו לאחרים. עיין עלון המשפט גליון 36 עמוד 4. אבל, מעבר למנתו ודאי שאסור. עיין בשו"ע הרב חו"מ הלכות שאלה סעיף ה שכדי להשתמש בדבר של השני ללא רשות יש צורך לדעת בוודאות גמורה שאינו מקפיד. במקרה זה אין לדון מצד ייאוש שלא מדעת, מאחר ובעל השמחה יודע שיישאר ומסכים שייקחו.