בנייה בגג

שאלה:

יש לי גג מוצמד לדירה ולידי שכן עם גג נוסף מוצמד לדירתו וחדר מדרגות עתידי משותף לשנינו. יורינו המורה מה דין הגג כשאין חברי מעוניין לבנות האם מותר לי להשתמש בו? (יתר פרטי השאילה יבוארו בתשובה)

תשובה:

המדובר שהשכן שכן בנה הוצרך לבנות את חדר המדרגות המשותף לשניהם לצורך דירתו ורוצה להשתמש בנישה שנוצרה בחדר מדרגות כל זמן שהשהכן לא מוחה מותא אבל אם מחה בו אסור שלא יחזיק עליו בעתיד ואינו דומה לפת"ש סי' קסג' בשם פמ"א דכאן לא ירדו ביחד לקנותו ואינו יכול להשתמש בינתיים בחינם אם ימחה בו זה ועי' רמ"א סי' שס'ג דאין כופין וכו' ועיי"ש פת"ש- נו"ב דלהרא"ש אסור עש"ה,

וכוון שאינו דומה לההיא דקס"ג יש לדמותו להך דחורבה סי' שע"ה דסתא עשויה לבנות אלא שכ' הרא"ש שאם אינו עשיר וטוען שאין לו כסף עכשיו א"א לכופו לבנותו עכשיו אם אין לו כסף כעתע"ש בסמ"ע שהביאו.

-כשירצה אח"כ ישלם כפי השומא שהיתה בשעת הבניה עי' קצו' סי' שסג' בשם נ"י

-זה שבתחילת הדרך רצה ואח"ז פרש מהעסק כוון שלא היה קנין או חתימה וכיו"ב ולא עשה לו הפסדים אין כאן דד"ג וזה שהוצרך לעשות היתר לבד וחדר מדרגות לבד לא חשיב הפסד ומה שמחמת עיכובו לא יוכל למכור הדירה ללא היטל השבחה מחמת שיצא תב"ע חדשה לדירה לא מיקרי דד"ג דלא ברי הזיקא ואין כאן כוונת היזק וגם הוא בשוגג דלש"ך ואינך פוסקים סי' שפו' פטור,

-יוכל לפתוח יחדה חדשה לחדר מדרגות ואין כאן ריבוי בדיורים

-יוכל לפתוח דלת המחסן לחדר המדרגות שאין כאן ריבוי בדיורים.

הדיין המשיב הרב חיים הררי