הושענא רבה דיני ספרי תורה בהקפות

שלום רב!
השאלה:
בהושענא רבה האם צריך לשים את ספרי התורה על הבימה או צריך להחזיק אותם בידים?
א. ואם צריך לשים על הבימה האם צריך שמישהו ישאר לידיהם בזמן ההקפות?
ב. ואם כן, האם מותר שהוא יחזיק ארבעת המינים באותו הזמן או לא?
תודה על התשובתך מראש!

תשובה:

שלום רב

המנהג אצל בני אשכנז הוא שמחזיקים את ספרי התורה בידים ולא מניחים על הבימה. אין כל איסור להחזיק גם ארבעת המינים אבל אינני יודע אם יש בזה טעם, הענין בשעה זו הוא עצם ההקפה עם ארבעת המינים ולא סתם להחזיק ביד… בני ספרד כמדומה לא הקפידו על כך ואפשר להניח על הבימה.

גם למנהג אשכנז שמוציאים את כל ספרי התורה מספיק להחזיק אחד ביד והשאר יהיו מונחים, כן משמעות הרמ"א.

מקורות:

למעשה בספרי הקדמונים מצינו בזה חילוקי לשונות: בילקוט תהילים רמז תשג כתב: כל ישראל נוטלים את לולביהם וכו', בזמן הזה, חזן הכנסת עומד כמלאך אלוקים וס"ת בזרועו וכל העם מקיפים אותו כדוגמת מזבח. והובא בביאור הגר"א על השו"ע סי' תרס, וכן נקט בפרי מגדים ס"ק א. אמנם לשונו של השו"ע שם הוא: מעלין הספר תורה על הבימה ומקיפין אותה. יש אגב שסברו שא"צ כלל בס"ת מעיקר הדין, ועיקר ההקפה היא סביב הבימה, וכן נראה בבן איש חי פ' האזינו.

למעשה, בס' שמחת ישראל עמ' תקלד הביא מהגר"ש דבליצקי שאין להקל כנגד המובא בילקוט תהילים, אולם בשם הגרש"ז אויערבך הביא שמותר להניח על הבימה. וראה שם דיון האם העומד עם הס"ת מפסיד את ההקפה או שהוא בכלל המצוה המתקיימת על ידי כל הציבור יחד, שהרי הם נצרכים לו.