קריאת שמע על המיטה כשאינו ישן בלילה

שלום רב,
אדם (או אישה) הניעור בלילה, מתי צריך לומר
קריאת שמע שעל המיטה, קרוב לחצות או קרוב לעמוד השחר?.
וכן, אם מעמוד השחר עד לזריחה צריך לשכב או כל הפחות
להיות במצב פסיבי, כלומר לא להסתובב יותר מדי, וגם לא בחוץ?
רוב תודות.

תשובה:

שלום רב

מי שלא ישן בלילה אינו אומר קריאת שמע על המיטה. אין חובה לישון כדי לומר תפילה זו…

ערב טוב.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. תודה על המענה המהיר.

    לא צריך לומר אפילו את שלוש הפרשיות של שמע,
    במידה ולא מתפללת ערבית?
    ולגבי השאלה השניה, האם נכון הדבר שבין עמוד השחר
    לזריחה, אסור לעשות פעולות(ביניהן לימוד תורה), שאסור לעשותן
    לפני שחרית?

  2. נשים לא קיבלו על עצמן קריאת שמע של ערבית [קריאת שמע היא מצות עשה שהזמן גרמא] כמובן שאם רוצה לומר, מה טוב אבל אין חיוב.
    נכון שאסור לעשות מלאכה כמבואר בשו"ע סי' פט סעי' ב-ג, אולם לגבי נשים הדין יותר קל, כיון שלדעת חלק מהפוסקים אינן חייבות בזמן תפילה, ובפרט יש להקל בזה לספרדים שנהגו שאשה חייבת מעיקר הדין רק בתפילה אחת ביום, ופחות לאשכנזים שנהגו שאשה חייבת שחרית ומנחה, ראה משנה ברורה סי' קו.