הנאה ממעשה שבת שנעשה בשוגג / קריאת ספרים בחנות

שלום לרבנים בשבת שפך מים מהברז על חמין שלא יתייבש האם מותר לאכול את זה בשבת? 2האם מותר לקרוא בספרים בחנות ואין כוונתי לקנות לפחות ברגע זה האם מותר לעשות זו והאם משה הדין שהמוכר לא רואה אותי? 3 היתי בקבר רחל ופשוט דחפו בלי סוף אז אחד מאלה שדחף תפסתי לו תמגבעת בעדינות והחזרתי אותו לאחור האם היה לי אסור לעשות זו? האם משתנה הדין אם לא שם לב איך זה קרה לו?

תשובה:

שלום רב

אם נתנו מים מהברז, מים אלו שהתבשלו בשבת באיסור אסורים באכילה, משום מעשה שבת, וממילא אסור לאכול מהתבשיל. במקרה שנעשה הדבר בשוגג, ולא ידעו שיש בכך איסור, יש להקל בשעת הדחק לאכול את התבשיל כאשר זה הוא המאכל העיקרי של הסעודה, ואין משהו אחר לאכול [ראה משנה ברורה סי' שיח ס"ק ז על פי הגר"א, אמנם ראה בס' מאור השבת ח"א סי' יח הערה יז בשם הגרש"ז אויערבך והגרי"ש אלישיב שאין להקל אלא באופן שאין כלל משהו אחר לאכול].

אסור לקרוא סתם ספרים בחנות, מותר לעיין מעט באופן המקובל, המוכר יודע שאנשים מעיינים גם כשלא מתכוונים לקנות, ונוח לו בכך כיון שעל ידי הקריאה אנשים מפתים בכל זאת לרכוש ספרים.

מותר לך להתגונן בפני הדוחפים באופן שאינו גורם נזק, זה בסדר גמור.

שיתקבלו התפילות.