אם הסכם הנשלח בפקס מועיל לקנין

בהרבה עסקים, בתור דוגמה אצל מעצבים (גרפיקאים), פונים אליהם בטלפון, ואחרי ההסכמה על מה הלקוח רוצה והמחיר, המעצב שולח בפקס הסכםחוזה התקשרות והלקוח חותם על זה ושולח חזרה בפקס.
האם מבחינת הלכה זה התחייבותקנין מועילה?
וכן מה הדין אם שולחים את זה ללקוח במייל, והוא שולח חזרה מייל 'מאשר'?
ואם זה לא מועיל (כלומר שיש מצב שהלקוח יוכל לומר לא התחייבתי בקנין), האם יש לכם דרךעצה איך לעשות שכן יועיל?

רוב ברכות,

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

אין בעיה בהסכם בפקס, זה גם תקף.

בעיקרון תוקף של חוזה איננו מדין 'שטר' אלא מדין סיטומתא ומנהג הסוחרים. לפי החוק עצם הסיכום הברור מחייב והחתימה איננה אלא לשם הוכחה (למעט עסקה במקרקעין). ייתכן שמאחר שנהגו לעשות חוזים בכתב, לא יהיה תוקף של קנין 'סיטומתא' לסיכום בעל פה. אבל בחוזה בפקס שהסוחרים נוהגים, אין סיבה שלא יחול קנין 'סיטומתא'. כמו כן, יש לציין, שאף בקנין 'שטר' יש סוברים שהוא כשר על נייר שיכול להזדייף. עיין ש"ך חו"מ סי' מב סק"א וסק"ב.