הזזת רדיאטור בשבת

שלום הרב,
רציתי לשאול אם מותר להזיז בשבת רדיאטור (שמחובר לחשמל) ?
תודה רבה לכם!

תשובה:

רדיאטור חשמלי, בשעה שהוא דולק אין לטלטלו אפילו לצורך גופו ומקומו,לפי שגופי החימום המתלהטים שבתוכו נחשבים כאש ממש, ואינו נחשב כשאר כלי שמלאכתו לאיסור.

בשעה שגופי החימום כבויים, הדין כך: אם היה דולק בבין השמשות של ערב שבת [בין שקיעת החמה לצאת הכוכבים] דינו כבסיס לדבר האסור ואין לטלטלו, ואם היה כבוי כל אותה שעה [וכגון שהשעון מכוון להדליקו לאחר צאת הכוכבים] מותר לטלטלו בשעה שהוא כבוי, כמובן רק לצורך גופו או מקומו, כלומר, כדי שיחמם יותר בצד אחר של החדר, או כדי לפנות את המקום בו הוא נמצא כעת.

ומכל מקום, בכל עת ניתן לטלטלו כלאחר יד, על ידי הרגל או המרפק.

מקורות:

ראה ס’ ארחות שבת ח”ב פרק יט סעי’ קפד, ובהערות רמה – רמז,על פי הוראת הגרי”ש אלישיב. וראה שם, שלמרות שגופי החימום אינם נראים לוהטים כלפי חוץ, ומשום שהם משוקעים בנוזל שבתוכו, בתוכם הם מתאדמים ומשום כך דינם כאש לכל דבר.