הבעל הסכים לשכן לבניה מפריעה ואח"כ אשתו מתנגדת

שאלה:

שני שכנים חילקו בניהם את שטח הגג ושניהם בונים על הגג סוכה רחוק הא' מהשני לימים ביקש הא' לבנות את סוכתו בסגירה של תריסים ולצורך כך ביקש משכנו שבסוכות הגג יפתח על שטחו והסכים לכך השכן כיון שבלא"ה אינו בונה את סוכתו כאן לאחר שבנה את הסגירה באה השכנה ומביעה התנגדות וטוענת שבעלה לא אמר לה שהוא נותן הסכמה השאלה האם יכולה להתנגד והאם יצטרכו לשלם לשכן את הנזק בעקבות כך

תשובה:

בפשטות מניחים שהסכמת הבעל כוללת את הסכמת האשה ואם יוכיחו שהבעל לא שאל את אשתו ולא ידעה מהסכמתו א"כ נשאלת השאלה האם הבעל יכול לעשות דברים שלא על דעת אשתו בנכסי מלוג שלה דהיינו חלקה בדירה ומצאנו בזה מחלוקת האחרונים הסמ"ע בסי' ריב סק"יג שהבעל בונה והורס בנכסי מלוג כמו לוקח לזמן והח"מ אהע"ז סי' צ סק"ל חולק שאינו יכול לשנות אלא בהסכמת אשתו והובא המחלוקת בקצוה"ח סי קמט סק"ה וא"כ לדעת הח"מ ודאי אינו יכול להרשות לשכן להזיק בחלקה בלא רשותה ולדעת הסמ"ע יש לדון האם מה שהבעל בונה והורס הוא רק מה שלדעתו טובת הנכס אך אינו יכול להזיק ללא תועלת וכמו שמשבים בכמה דברים שצריך להתחשב ברצונה שיהא ריוח ביתה או נימא לתת רשות לשכן שיהא להם יחסי שכנות ראויים הוא גם טובתם ויכול להרשות לכך ללא רשותה . ועל הצד שיכולה להתנגד אין לחייב את הבעל בהוצאות נזקי שכנו שלא חשב שאשתו תתנגד ואין לחייב את האשה בהוצאות כיון שלא ידעה שבעלה מרשה לשכן בכך

הרב דרבמדיגר והרב מרקובסקי