תפילין של יד שנפלו

שלום

תפילין של יד שנפלו
מה עלי לעשות?
והאם יש הבדל אם נפלו עם המגן שעליהם (לא הקופסא, אלא המגן השחור שמולבש על התפילין של יד) או שלא?
ומה הכוונה בלפדות תענית ע"י נתינת צדקה של סעודות לאותו יום?
איך משערים את זה? ולמי נותנים בפועל?

תודה

תשובה:

יש חילוק בין אם התפילין נפלו כאשר הם בתוך הנרתיק או קופסת הפלסטיק שעליהם, שאז די בנתינת פרוטה לצדקה, לבין אם נפלו כשהם גלויים לגמרי, שאז אכן יש חיוב של תענית. אולם גם במקרה שנפלו גלויים, היום שהדורות חלושים, מי שקשה לו להתענות יכול לפדות את התענית בצדקה כדי סעודת אותו יום, וביום זה ירבה בלימוד התורה ויתכפר לו. שיעור סעודת יום זה בערך 30 ש"ח יש לתת לעניים או לישיבה וכדומה. המגן הקטן לא מספיק שהרי התיתורא עדיין גלויה.

מקורות:

ראה משנה ברורה סי’ מ’ סק”ג. שו”ת חיים שאל חלק א’ סי’ י”ב, ור’ בשו”ת מהר”י ברונא סי’ קכ”ג שנערים צעירים אינם צריכים להתענות אלא ללמוד ב’ או ג’ שעות יותר בו ביום.