ניילון על הראש בשבת

לכב' הרב שלום: האם מותר בשבת בזמן שיורד גשם לצאת עם שקית ניילון על הראש ? תודה לרבנים.

תשובה:

שלום רב.

אין כל איסור ללבוש ניילון על הראש אלא אם כן הוא מצוי במקום שאין בו עירוב, שאז יש בכך כמה חילוקי דינים

מקורות:

בגמרא בשבת קלח ע”ב נאמר שאסור ללכת עם כובע ששוליו רחבים טפח, ומקשה הגמרא, האם לפי זה אסור לאדם לשרבב את גלימתו מעבר לראשו כדי שלא יעשה אוהל? ותירצו: “לא קשיא, הא דמיהדק הא דלא מיהדק”. ובביאור תירוץ זה נחלקו ראשונים: רש”י מבאר שהגמרא במסקנה חוזרת בה וסוברת שאין איסור אוהל בכובע והטעם הוא שמא הכובע יפול וירימנו ויטלטל אותו ד’ אמות ברה”ר, ולפי זה אם הכובע מהודק לראשו ולא יפול אין איסורואילו התוס’ ועוד ראשונים שם מבארים שאף למסקנת הגמ’ יש בכובע חשש אוהל, אלא שלא אסרו זאת אלא באופן שהכובע קשיח ושוליו אינם נכפפים. נמצא, שלדעת כל הראשונים אין איסור אוהל בלבישת ניילון שאינו קשיח [בכובעים שבזמנינו אין חשש אוהל כיון שאינם מיועדים לצל אלא ללבישה ממש, וכמו כן סומכים על פירושו של רש”י].

לגבי מקום שאין בו עירוב, כאשר יש את החשש הנ”ל אין לצאת עם ניילון. אולם, כאשר אין חשש שיבוא לטלטל ד’ אמות משום שיש גשם ואין לו כיסוי אחר לכסות בו את ראשו או שהכיסוי מהודק היטב, אין איסור הוצאה כיון שכוונתו להגן על גופו ובאופן זה לא אסרו הוצאה מרשות לרשות, אולם אןם כוונתו להגן על כובעו שלא יתקלקל מהגשם אסור לכסותו בניילון אלא אם כן הוא ניילון מיוחד המותאם למידותיו שאדם אינו מקפיד להסירו מיד בכניסתו לבית [ראה ארחות שבת ח”ג עמ’ קצב – קצג].