קרב מגע בין איש לאישה בקהילה בחו"ל

קהילה בחו״ל, בדבר השתתפות אשה בלימוד קרב מגע בחוג שהמדריך וחלק מהמתלמדים הנם גברים וישנם תרגילים הנצרכים להערך מול המדריך בדווקא ובחלק מהשיבוץ בן הזוג לתרגיל הוא גבר, יש לקחת בחשבון שהקורס ממומן ע״י הקהילה היהודית לבטחונן של הנשים אם כי קשה להגדיר את המצב העכשווי כמסוכן כיוון שהמדינה מאוד בטוחה ואין בה כמעט מקרי פשיעה אך הלימוד יכול בהחלט להועיל בהמשך החיים במקרה של מגורים פחות בטוחים ,
ברצוני לדעת את עיקר ההלכה ללא חומרות וכן אם אפשר להפנות למראי מקומות רלוונטיים . יישר כח.
בברכה

תשובה:

שלום רב,

האיסור המקורי בנגיעה באישה הוא במקרה שזה נגיעה של חיבה לדעת רוב הפוסקים נגיעה של חיבה באישה נשואה הוא איסור דאורייתא (ראה אבה”ע סי’ כב סעי’ א’ וכן בש”ך יו”ד סי’ קצה. אולם גם איסור נגיעה של חיבה בפנויה הוא איסור גמור. כשם שחז”ל גזרו על ייחוד עם פנויה למרות שהיא טהורה (בזמנם גם הפנויות היו טובלות כדי שלא יטמאו את הטהרות).

נגיעה שאינה של חיבה אינה אסורה מעיקר הדין אולם היא אסורה מחמת החשש שיבואו לידי עבירה. ראה בשו”ת אגרות משה או”ח ח”א סימן קי”ג ובאבן העזר ח”ד סימן ל”ב סק”ט שכתב שאסור לגבר להושיט יד לאשה, אמנם עיין באבן העזר חלק א’ סימן נ”ו שכתב ששמע שיש כמה יראי ה’ שמקילים בזה, (להושיט יד בדרך נימוס) ומסיים שאף שיש לדון אותם לכף זכות מכל מקום לעניין מעשה קשה לסמוך עליהם עד כאן דברי האגרות משה, ומבואר שדעתו של הגאון הנ”ל שאסור להושיט יד לגבר. ועיין בספר טהרת ישראל עמוד 44 שכתב שלחיצת יד חמורה כמו חיבוק ונישוק, ועיין בשו”ת אז נדברו ח”ב סימן ע”ג.

אמנם נגיעה של רופא וכד', מותר, אבל גם זה לכתחילה עדיף אם אפשר רופאה ולא גבר, מחשש שיבוא לידי הרהורי עבירה.

נמצא לגבי שאלתך, ההלכה ברורה, הנתונים לא לגמרי. כלומר, אם זה אכן ממש הכרחי ואין אפשרות שתהיה אישה מול אישה, אפשר להתיר כמו ברופא. אולם אם יש אפשרויות אחרות ודאי שהן עדיפות. כי הם עלולים לבוא לידי מכשול. ולמכשול הוא אפילו נגיעה של חיבה או הרהורי עבירה.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. אני מקווה שהובנתי כראוי. כלומר, לפי מה שאתה מציג שאין סכנה מיוחדת במקום הזה, לעניות דעתי זה ממש לא דומה לרופא. אדרבה תעיין במקורות ולקבל החלטה בהתאם להבנתך. בהצלחה

  2. אינני יודע אם המגיב הוא גם עורך התשובה ,
    כיון שמלשון התשובה נשמע אחרת לחלוטין מלשון התגובה,
    בכל אופן התשובה וההלכה במקומה עומדת. יישר כח.
    רק לעורר באתי משום שאתרכם הוא אחד היחידים שניכר
    בו מאמץ ליותר רצינות ומקצועיות הלכתית, וההתאמה בין התשובה לתגובה לא תומת את הרמה הכללית של האתר.
    בברכה.

  3. זה אכן אותו כותב. (שמי זאב ליטקה) יתכן שלא הובנתי מספיק בהתחלה. כוונתי היתה שאם הקורס הוא הכרחי ואין אפשרות אחרת אפשר לדמות את זה לרופא. עכשיו זה החלק שלך, אם אתה סבור שהמצב בעיר שבה אתם מתגוררים מחייב את הקורס לנשים ואין אפשרות אחרת, אכן לדעתי אתה יכול להקל. ובכל אופן, כאן באתר אנו משתדלים לכתוב מקורות כדי שהשואלים יוכלו לעיין בעצמם ולקבל החלטה בהתאם להבנתם
    הרבה הצלחה.