מעשה שבת ע"י אדם שמגיע תוך כדי חילול שבת

יש לנו אדם בבית הכנסת , שדואג לפתוח ולסגור את בית הכנסת, מכין סעודה שלישית ביום שבת ועוד.
הבעיה היא, שהוא עולה ויורד במעלית ביום שבת (לא מעלית שבת). האם יש בעיה עם הנ”ל מצד מעשה שבת ? יש לציין שלאנשים נוספים יש מפתח , אך הם לא תמיד במקום בזמן כדי לבצע את הפעולות הללו.

תשובה:

שלום רב,

אכן האיש ודאי עושה איסור גמור בשבת. אולם הכנת הסעודה ופתיחת בית הכנסת ודאי שאינם נחשבים למעשה שבת משום שהוא יכול באותה מדה גם לרדת במדרגות ולעשות את המעשה. העובדה שהוא החליט לרדת במעלית אינו עושה כאן מעשה שבת. אבל ודאי שראוי ונסות לומר לו שזה לא לענין לאפשר לאדם שמחלל שבת לפתוח את בית הכנסת, אלא אם כן הוא ודאי יפגע מכך קשות וידיר עצמו מבית הכנסת ויצא שכרו בהספדו.