ברכה על גלידה עם שברי עוגיות

מה מברכים על גלידה עם שברי עוגיות?

תשובה:

שלום רב

הברכה היא שהכל נהיה בדברו.

אף שהכלל הוא שכל שיש בו מחמשת מיני דגן אפילו הם מיעוט הברכה היא מזונות, אין דין זה אמור אלא באופן שהדגן הוא חלק מעיקר המאכל, אלא שמועט יותר מהמינים האחרים, אבל כאשר הדגן בא רק כתבלין, לעולם הוא טפל והברכה נקבעת לפי הרוב, ולכן אגב גם נהגו לברך שהכל על שניצל מטוגן בפירורי לחם, ולא מזונות, משום שהדגן בא לתבל את העוף ואינו מעיקר המאכל.

אכן בשו”ת אור לציון (ח”ב עמוד קכה) העיר שאם אכן שמים את פירורי הלחם עבור שובע או בשביל הטעם, ברכתו בורא מיני מזונות. אבל בגלידה זה ודאי הא רק כתבלין.