מיקום התיבה בקריאת התורה

מיקום התיבה בקריאת התורה האם בשעת קריאת התורה הבימה שעליה הספר תורה צריכה להיות בכיון המזרח

תשובה:

ברמ”א בסי’ קנ סעי’ ה כתב שיש למקם את הבימה באמצע בית הכנסת, ומקורו ברמב”ם תפילה יא ג]. ובגר”א שם ציין שמקור דין זה מהגמרא בסוכה דף נא לגבי בית הכנסת באלכסנדריה שהיו מתפללים בו כפליים כיוצאי מצרים [1200000 איש!!!], והיתה הבימה באמצע בית הכנסת שישמעו כמה שיותר אנשים את התפילה. אולם בכסף משנה על דברי הרמב”ם שם שאין זה חיוב גמור והכל לפי הענין. אכן החתם סופר בתשובותיו [או”ח סי’ כח] כתב שאין לשנות מהנהג ויש לעשותה דוקא באמצע בית הכנסת, בדומה למזבח הפנימי שהיה באמצע ההיכל.

הצטרף לדיון

3 תגובות

  1. אני מתכוון לא למקום התיבה אם היא אצל ההארון או באמצע הבית כנסת אלא לכיוון שלה בשעת קריאת התורה.נניח שהיא במקום הנכון ובכיוון המזרח אבל בשעת הקריאה זזים אותה לכיוון אחר .האם מותר ??