חובת מצוות עונה כשיש קושי

שלום וברכה,
אני סובלת מורידים בהריון, ותמיד אחרי קיום המצווה עם בעלי אני סובלת מכאבים חזקים במיוחד באזורי הורידים עד כדי כך שאיני מסוגלת לעמוד על רגליי ולתפקד כרגיל.
האם יש מקום להימנע מקיום המצווה או להגביל אותה לימים שבהם אני יכולה לנוח אחר כך, כמו בשבת?
ועוד דבר, הריון קודם כשהייתי בחודש תשיעי קיימתי את המצווה עם בעלי ובאותו יום ילדתי, אף על פי שנותרו לי לכאורה שלושה שבועות לפחות בשביל להגיע לתאריך הלידה. אמרו לי שכנראה ילדתי בעקבות קיום המצווה שהחומר של הבעל פעל כזירוז לידה. האם נכון להימנע מקיום המצווה בתחילת חודש תשיעי מחשש שמא גם הפעם זה יגרום לי ללדת מוקדם?

תשובה:

שלום רב,

בודאי שאפשר להגביל את זה לימים שיש לך מנוחה. חובת קיום מצוות עונה גדריה מותאמים לסבירות המקובלת. ומכך נובע גם ההבדל בין אדם לאדם בחובה זו. כלומר, הספנים, הגמלים, ושאר אנשים כל אדם בעצם מחוייב לפי מה שהיה מקובל לאנשים אלו. ועל דעת כן הוא התחייב. (ראה אבה"ע סי' עו). ואם כך, הסברא היא שכאשר יש בעיה כלשהי על אף שאינה קריטית אבל מאחר שהיא מקשה על קיום יחסי אישות באופן נורמלי, שהסבירות שהיא שאין חובה לעשות זאת בכל מחיר.