שאלות בנושא אבלות

שלום וברכה,
יש לי מספר שאלות. אשמח אם תשיבו על פי דעת הרב עובדיה יוסף זצ"ל.
1. מה הדין לגבי סעודה רביעית עבור אבלים (אדם נפטר בשבת ונקבר במוצאש)
2. האם בת יכולה להכין לאמא שלה את סעודת ההבראה?
3.האם מותר לעשות השכבה לאחר סעודת שבת?
4. האם אמא שנמצא בשנת אבל על אביה יכולה להשתתף בחתונת ביתה? מה לגבי האחיות של האמא? מה לגבי שבע ברכות בשבעת ימי המשתה?
5. האם נדרשת הפרדה במחיצה בין גברים לנשים בשעת החופה?
6. האם מותר לאדם שבגדר אונן להתרחץ?
7.כמה ערגליות נדרש לאכול בכדי להתחייב בברכה אחרונה?
8.האם ראש חודש מפסיק שבעת ימי אבלות? האם ישנה הנהגה מסויימת ביום זה למי שנמצא באבלות?
9. אדם שנקבר במוצאש- מתי קמים מהשבעה?

תודה

תשובה:

שלום רב

  1. אין סיבה שלא לאכול סעודה רביעית. כמובן אם הוא אונן עדיין בכל זמנה של סעודה זו הוא פטור ככל המצוות, אבל אם כבר היתה הקבורה למה לא.
  2. הכלל הוא שאבל אינו אוכל את הסעודה הראשונה משלו, אבל אם הבת שאינה סמוכה על שולחנה מכינה סעודה זו, זה בסדר גמור, וראה קיצור דברי סופרים פרק כה בשם רוח חיים שבשעת הצורך התירו אפילו משל בן הסמוך על שולחן אביו, ובלבד שלא יעשה הדבר מכספו של האבל עצמו.
  3. בשבת לא עושים השכבה למעט אמירת א-ל מלא רחמים בבית כנסת קודם החזרת ספר התורה.
  4. האמא תוכל להשתתף בחתונה כיון שהמנעותה מההשתתפות תצער מאוד את בני הזוג, כך גם לגבי אחיותיה אם הם בקשר מאוד קרוב, אבל יש להם לשבת בנפרד מעט בצד, ולסייע בהגשת האוכל בסעודה. בשמחת השבע ברכות האמא משתתפת אך לא הדודות. ראה עוד כאן.
  5. המנהג הוא שאין הפרדה של מחיצה אבל לא עומדים יחד, אלא בשני צדדים או קדימה ואחורה.
  6. ברמ"א סי' שמא סעי' ההביא שיש שאסרו רחיצה אולם בדעת השו"ע שם נראה שמיקל.
  7. מסתבר ששנים זה כבר ברכה אחרונה, שלוש ודאי ברכה אחרונה.
  8. לא. ראש חודש אינו רגל, רק שלושה רגלים ראש השנה ויו"כ מפסיקים. המנהג הוא שהאבל יוצא בעת אמירת ההלל והמתפללים אומרים אותו לבדם. ראה גשר החיים כ, ג, ודלא כמנהג המובא במשנה ברורהסי' קלא שכלל לא אומרים הלל בבית האבל.
  9. קמים סמוך לשבת לאחר פלג המנחה, בזמן הנדרש להתארגן לשבת.

בשורות טובות ומן השמים תנוחמו!