רפואה (במיחוש בעלמא) לתינוק בשבת

לכבוד הרב,
עם החורף בא היובש לעור בחלקי הגוף השונים ובעיקר בידיים ובפנים וכך גם יש לתינוקות שלי (חצי שנה ושנתיים) בשבת הסתפקתי אם מותר לסוך אותם בשמן זית מצד אחד ברור שהמעשה נעשה בגלל היובש ואין המנהג לסוך את הבריאים בפנים כי אם בשאר הגוף ולכן יש לאסור (שכז א) אולם כיון שהם קטנים כל כך חשבתי אולי שיש להם דין חולה שאב"ס ואז אין לאסור מצד רפואה בשבת דלהלכה אנו נוקטים שהאיסור הינו במיחוש אך לא בחולה. ברור שהתינוקות אינם בגדר נפלו למשכב אבל בכל ראיתי שהותר להם שבות אמירה לנכרי בהדלקת מדורה בחורף (רעו ה) אפשר שדינם קל יותר. מכל מקום החמרתי ולא סכתי אותם בשמן אבל להבא אשמח לדעת מה הדין

תשובה:

שלום רב.

אכן, המנהג שתינוקות קטנים כל כך נחשבים חולים, וכאשר היובש מציק להם, לכתחילה עדיף להשתמש בשמן תינוקות או שמן זית. אבל אם אין בנמצא שמן או שאינו יעיל עבורו, מותר לסחוט את המשחה מהשפופרת ישירות על גופו בלא למרח כלל, או אם היא בקופסא, להוציא ממנה במקל ולהניח על גופו בלא מריחה, כך גם לגבי תפרחת תינוקות הנובעת מהטיטול, ואף שעל ידי סגירת הטיטול המשחה נמרחת אין בכך כלום.

כמובן שאם מדובר ביובש קל מאוד שלא מציק לילד, אין צורך להקל..

מקורות:

שמירת שבת כהלכתה פרק יד סעי’ לא.