צירוף חצי כזית עוגה עם חצי כזית פרי משבעת המינים לברכה אחרונה

אכל חצי זית של עוגה, וחצי זית של רימון, איזה ברכה אחרונה מברך?

תשובה:

שלום רב

זו אכן שאלה מאוד בעייתית… כאשר אוכל חצי זית עוגה וחצי זית דבר שברכתו בורא נפשות אין בעיה, מברכים בורא נפשות שהיא ברכה יותר כוללת, אולם במקרה הזה נחלקו הדעות, לדעת דרך החיים ברכות הנהנין סעי' כו יש לברך על המחייה, כיון ששניהם צריכים מעין שלוש ועל המחייה יותר כוללת, אולם הקיצור שו"ע בסי' נא חולק וסובר שאף במקרה זה יש לברך בורא נפשות, לכן יש להמנע מלהכנס לספק הזה ויש לאכול עוד קצת…

יום נעים.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. תודה רבה על התשובה.
    מה הדין למעשה במקרה ואדם כן אכל כזה מאכל, ולא יכול להמשיך לאכול? לכאורה לא יוכל לברך שום ברכה, כי לדעת הדרך החיים לא ייצא בברכת בורא נפשות, ולדעת הקיצור שו"ע לא ייצא בברכת על המחיה. הוא בוודאי חייב ברכה, והוא לא יודע איזה? מה עושים?

  2. בס"ד
    זו דעת רוב פוס' אך כיון שב"מ ורע"א פקפקו בזה וכן הנצי"ב על הש"ס ברכות מא: חלק על זה, שכיון שאין בורא נפשות פוטרת מעין שלוש (כמ"ש מ"א רח, כו) לכן פסק יבי"א [ח, כג, כה ובעוד הרבה מקומות] שיש לחוש לספק ברכות [בפרט שצירופי הכנה"ג מדעת הסוברים לברך בנ"ר על פחות מכזית הם כמעט שיטות דחויות ועיקר הסמך הוא שאולי מצטרפין והערת ב"מ ורע"א ונצי"ב היא גדולה] ולא היה לכם להשמיטו

  3. הבאתי מחלוקת ולא הכרעתי, ובודאי היתה כוונתי שלא לברך כפי שכתבתי בתגובות, כמובן אם הייתי יודע גם את דברי היביע אומר הייתי מביאו כדרכי תמיד.