להתפלל במקום שיש מחיצה נמוכה לעזרת נשים?

מה הדין להתפלל במקום שיש מחיצה נמוכה לעזרת נשים?

תשובה:

שלום רב

כאשר העזרת נשים היא למעלה הדין הרבה יותר קל, עיקר מה שאסרו הוא בעזרת נשים שנמצא בתוך הבית הכנסת למטה, וכל מה שמפריד הוא רק אותה מחיצה. סיפר לי יהודי קנדי ששאל את הגר”מ פיינשטיין אם מותר להכנס לבית כנסת בו המחיצה למטה היא עשרה טפחים בלבד, כהוראת הרי”ד סולובייצ’יק, והשיב, שאם העזרת נשים היא באחורי בית הכנסת, אף שאינה למעלה, מותר בשעת הדחק כשאין בית כנסת אחר, אבל אם היא מהצד ונמצא שכל משך התפילה רואים את הנשים, עדיף להתפלל ביחידות בבית. ומכל מקום נראה, שאם העזרת נשים למעלה ויש מחיצה, אלא שהיא אינה גבוהה די הצורך, כיון שבאופן טבעי לא אמורים לראות את הנשים יש להקל לשהות שם, אף שודאי מי שיכול לתקן את הדברים מצוה גדולה היא בידו.

מקורות:

להרחבת הענין, ראה עוד: אגרות משה (או”ח א סי’ לט), ונכתבה בכ”ב בטבת תש”ו. והמשיך לכתוב בעניין זה כמה וכמה תשובות, על-פי אותו יסוד של התשובה הנ”ל (שם סי’ מ-מג; ב סי’ מג; ג סי’ כג-כד; ד סי’ כט-לב). ציץ אליעזר (ז סי’ ח), משנה הלכות (ז סי’ יב) ומנחת יצחק (ב סי’ כ) הפוסקים שהמחיצה צריכה להיות גבוהה מראשי הנשים. מצד שני ישנה גם פסיקה מקלה יותר מזו של הרב פיינשטיין, שהובאה בשו”ת “בני בנים” (א סי’ א-ב) בשם הגרי”א הענקין והגרי”ד סולובייצ’יק, שהצורך במחיצה הוא משום הפרדת רשות ולכן סגי במחיצה בגובה עשרה טפחים (100-80 ס”מ) בשעת דחק גדול, ובתנאי שהגברים מלפנים והנשים מאחור. אך יעוין בשו”ת “במראה הבזק” (א שאלה טז בסופה), שאם יש בפועל מחיצה העומדת בתנאים ההלכתיים אין לשנות לקולא, גם אם יש למצוא לכך היתר, אם יש בכך מגמה של פריצת סייגים.