האם חייבים לעשות סעודה עם מנין בפדיון הבן?

האם פדיון הבן חובה שיהיה בו מנין?? בבקשה לענות בהקדם

תשובה:

מנהג ישראל לערוך סעודה לכבוד שמחת הפדיון עם עשרה אנשים, חכמי הדורות כה הפליגו במעלתה של סעודה זו, עד שאמרו שמי שהשתתף בסעודת הפדיון נחשב לו הדבר כאילו התענה 84 תעניות! ואדרבה, המנהג הוא שהפדיון נעשה בתוך הסעודה, כלומר נוטלים ידים ואוכלים מעט פת, ואז פודים.

לכן כדאי מאוד להשתדל לקיים מנהג זה כראוי. כמובן אם זה לא מתאפשר זה לא מעכב במצוה…

מקורות:

על המקור למנהג עריכת סעודה בפדיון הבן, ראה רש”י ב”ק פ א, תוס’ מו”ק ח ב, מרדכי יבמות אות קכז, ומהרי”ל הל’ פדיון הבן, תרומת הדשן סי’ רסח רסט.

על כך שסעודה זו נחשבת כ84 תעניות, ראה ס’ ליקוטי פנחס ס”ק נב. בס’ זוכר הברית סי’ לה הביא, שמנהג ישראל שכל אחד מהמשתתפים לוקח מעט שיירי חלה וכיוצא בזה לבני ביתו שלא היו בסעודה כדי לזכות אותם מסעודה זו. משום כך נהגו גם בקהילות האשכנזים לחלק שום וסוכר בסעודת הפדיון, אותו ניתן להכניס לתבשילים שיחשבו על ידי כך בענין מה כחלק מהסעודה.

ראה כאן עוד בהרחבה על חשיבותה של סעודה זו.