תוקפו של הסכם גירושין

חתמנו הסכם גירושים ורשום בו ושננו חתומים עלו ײהואיל ובני הזוג הסכימו להתגרש". האם יש לכך תוכל הלכתי עצם הנוסח וחתימה.

תשובה:

שלום רב,

הסכם גירושין נכנס לתוקפו רק לאחר הגירושין. כלומר, הגירושין עצמם הם מרצון חופשי ואם אחד מהצדדים חוזר בו לאחר החתימה על ההסכם הוא יכול וההסכם בטל לחלוטין. נכון שאם בין הדין מתרשם שהחזרה היא לשפר עמדות, בדרך כלל הם לא ישתפו פעולה עם המהלך.. אבל עצם החזרה היא אפשרית ההסכם אינו מחייב כל עוד לא התגרשו. ראה בפסקים וכתבים הגרי"א הרצוג כרך ח' סי' קסז שאפילו אם עשו הסכם גירושין והבעל חזר בו מההסכם, ולאחר מכן בית הדין כפה על הבעל לגרש (מסיבות ספציפיות למקרה האמור), פסק הגרי"א הרצוג שברור שהחלק המומני שבהסכם אינו מחייב איש, משום שההסכם מותנה בכך שבסופו של דבר אכן הצדדים יתגרשו מרצון.