קניית בית שנבנה ביום טוב או בשבת

קבלן יהודי ופועלים גויים שבנו בניין וגם בעל הקרקע יהודי, הם לא עובדים בשבת אך כן עובדים בימים טובים, האם מותר לקנות שם דירה?

תשובה:

שלום רב

אפשר לקנות שם דירה, אבל להכנס רק אחרי יעבור הזמן כמנין ימי החג שעבדו שם.

מקורות:

בבית יוסף בסימן רמד הביא מחלוקת ראשונים, בישראל ששכר גוי לבנות לו בית בקבלנות והוא עשה זאת גם בשבת [שהדבר אסור משום מראית העין] האם מותר לגור שם. ולהלכה כתב שם בשו"ע שיש לאסור לבעלים לגור שם לעולם, ולאחרים רק לאחר שיעבור זמן בכדי שיעשו [כלומר, עוד ימי עבודה כמנין החגים שעבדו בהם]. כשמדובר בשכירי יום האיסור הוא מדינא ולא רק בתור מנהג. במשנה ברורה שם הביא, שיש שהקלו כדעת רבינו תם כשמדובר היה בקבלנות, אבל אם מדובר בשכירי יום לכל הדעות הדבר אסור. כאן כיון שגם הבעלים וגם הקבלן יהודים והפועלים שכירי יום, אסור לכל הדעות שיעבור זמן בכדי שיעשו.